|

Zioła jako suplement diety świnek morskich

Zioła – co w tym jest?
Zapewne podając swojej śwince trawę, zioła i siano nie raz zastanawialiście się, co w tym takiego jest, że świnka nie tylko tego potrzebuje, ale i lubi. Czy jest to cenne źródło witamin, czy może po prostu świnkowy przysmak?
  1. Wiele różnych roślin określa się zbiorczym pojęciem “trawy” i dlatego niemożliwe jest podanie dokładnych zawartości poszczególnych witamin i składników mineralnych, kiedy mówimy o wielu różnych gatunkach na raz. Jednak można podać pewne cechy wspólne dla wielu gatunków trawy. Przede wszystkim trawy są cennym źródłem witaminy C tak potrzebnej śwince. trawaDo tego trawa zawiera ok. 24g/100g witaminy A oraz spore ilości witamin z grupy B. Poza tym jest bogata w składniki mineralne takie jak żelazo, magnez i potas. Zawiera również bardzo ważny błonnik i celulozę pełniące rolę “przepychaczy” w przewodzie pokarmowym. Jak wszystkie inne rośliny zielone, każda trawa zawiera chlorofil, który również odgrywa niebagatelną rolę w organizmie świnki – zwiększa dostawy tlenu do krwiobiegu oraz wspomaga detoksyfikację (oczyszczanie) wątroby i redukuje odkładanie się na niej tłuszczu. Zawiera aminokwasy i enzymy, które pomagają w trawieniu. Kiedy do tego wszystkiego dodamy, że trawa leczy z anemii i jest niskokaloryczna wychodzi nam, że jest to bardzo cenne źródło pokarmu dla każdej świnki.
  2. W żywieniu świnki bardzo ważną rolę ogrywają dwa zioła jakimi są lucerna i tymotek łąkowy.
  3. Lucerna (zwana też alfalfa) jest przede wszystkim źródłem wapnia i białka, dlatego powinna być podawana szczególnie młodym świnkom (do 1 roku). Ponadto jest bogata w karoten i witaminę K, która zapobiega krwawieniom, zwiększa krzepliwość i pomaga zrastać się kościom.lucernaNajlepiej zbierać młode pędy i liście, gdyż starsze łodygi drewnieją i stają się ciężkostrawne. Ze względu na dużą zawartość wapnia, świnkom powyżej roku lepiej podawać lucernę tylko w niewielkich ilościach, ze względu na możliwość zachwiania proporcji wapnia do fosforu w organizmie, co może prowadzić do kłopotów zdrowotnych, m.in. powstawania kamieni w pęcherzu.
  4. tymotkaZ kolei tymotek łąkowy jest idealnym ziołem polecanym dla świnek od szóstego miesiąca wzwyż. Niestety Polska jest wciąż jeszcze daleko w tyle za zachodem i nie spotkałam u nas w sklepach granulatów opartych na tymotku, wszystko jest wciąż na lucernie.
  5. koniczyna białaKoniczyna zarówno biała, jak i czerwona są podobnie do lucerny roślinami motylkowymi. Łączy je zatem również wysoka zawartość białka, wapnia, karotenu i witaminy K, jednak koniczyny są uboższe w te składniki. Nie należy podawać na raz zbyt dużej ilości koniczyny, gdyż może ona powodować wzdęcia. Warto wspomnieć, że biała koniczyna jest bardziej lekkostrawna od czerwonej.
  6. Mniszek lekarski (mlecz) jest często jednym z ulubionych ziół naszych świnek. Działa on na organizm w dwójnasób, lecz za każdym razem oczyszczająco. mniszek lekarskiPo pierwsze ma działanie moczopędne, a zatem pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji. Po drugie działa żółciotwórczo, dzięki czemu oczyszcza wątrobę. Podawanie mniszka jest więc szczególnie wskazane po terapii antybiotykowej oraz w celu oczyszczenia wątroby z syntetyków i substancji toksycznych. Ponadto mlecz jest dobrym źródłem witamin A, B1, C i D. Witamina A ma wpływa na wiele czynników rozwoju organizmu, B1 odznacza się dobroczynnym działaniem na krwiobieg, D odpowiada za prawidłowy rozwój kości, a witamina C jest najważniejszą dla świnek witaminą.
  7. Kolejnym często podawanym świnkom ziołem jest babka. Kiedyś zostałam nauczona, że jest to dobre zioło do robienia okładów na rany. I coś w tym musi babkabyć, bo babka zawiera wiele pożytecznych substancji. Najistotniejsze z nich to śluzy, które odbudowują i wzmacniają błonę śluzową w przewodzie pokarmowym. Ponadto zawiera cenną witaminę C, pektyny i sole mineralne, a wśród nich przede wszystkim żelazo.
  8. Szczaw jest przede wszystkim cennym źródłem soli mineralnych: zawiera znaczące ilości sodu, potasu, magnezu, żelaza, manganu i fosforu. Posiada też pewne ilości witaminy C szczawi karotenu. Należy jednak pamiętać o występujących w szczawiu szkodliwych związkach – szczawianach. Wśród nich szczególnie należy uważać na szczawian potasu, który łączy się z wapniem tworząc nierozpuszczalny związek, który nie jest przyswajany przez organizm. Dlatego nie należy podawać szczawiu świnkom, które mają problemy z kośćmi lub kamieniami. Aby bezpiecznie podawać świnkom szczaw najlepiej podać go z inną rośliną zawierającą dużo wapnia – np. lucerną. Wtedy szczawiany będą łączyć się z wapniem, który pochodzi z lucerny i znajduje się aktualnie w żołądku świnki, a nie z tym który znajduje się np. w kościach świnki.
  9. Melisa nie jest ziołem powszechnie rosnącym na łąkach, ale uprawia się ją na pewno w niejednym ogródku.melisaWyróżnia się ona przede wszystkim działaniem kojącym i uspokajającym, za co odpowiedzialny jest zawarty w niej w dużych ilościach olejek eteryczny. Nieocenione jest zatem podanie melisy przed i po stresie takim jak na przykład przeprowadzka, wyjazd, czy wizyta u weterynarza. Ponadto melisa ma dobroczynne działanie na wątrobę i trzustkę.
  10. Również głównym składnikiem, dla którego ceniona jest mięta miętajest jej olejek eteryczny zawierający przede wszystkim mentol. To dzięki niemu mięta działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i żółciopędnie. Pobudza układ pokarmowy do trawienia i wzmaga apetyt. Należy jednak zwrócić uwagę, że dla niektórych świnek nadmierne ilości mentolu mogą być drażniące.
  11. Jeśli nie boimy się parzących liści, możemy dietę naszej świnki wzbogacić o pokrzywę,pokrzywa susząc ją przed podaniem. Jest ona bardzo zdrowym ziołem zawierającym wiele pożytecznych składników. Przede wszystkim jest ona źródłem wielu soli mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza. Jest bogata w witaminę C, B2, dzięki witaminie K ma dobroczynny wpływ na krwiobieg, a prowitamina A zapewnia poprawny rozwój i funkcjonowanie całego organizmu.
Widzimy zatem, że umiejętne podawanie różnych ziół nie tylko urozmaica dietę świnki, ale też uzupełnia ją o wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dlatego warto włożyć trochę wysiłku i poszukać odpowiednich roślin, a nasza świnka na pewno będzie szczęśliwsza i odwdzięczy się nam swoją miłością.
Uwaga: Nie należy podawać świnkom kwiatów roślin kwitnących. Świnka najprawdopodobniej i tak ich nie zje, lecz jeśli jednak by to zrobiła, może to grozić problemami.
Autorem tekstu jest Pani Barbara Domagała (Sas), której serdecznie dziękujemy za udostępnienie cennych materiałów i zgodę na ich publikację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *